Det er blevet nemmere og nemmere og mere og mere populært at tage forbrugslån online. Her kan man låne til alt det, man går og drømmer om.

Om det er en drømmerejse til solskin og palmestrande, en ny computer, der ikke bryder sammen efter få sekunder, eller en stor rund fødselsdag som skal fejres med masser af gæster, god mad og musik, så kan du tage et forbrugslån, som kan dække dine udgifter.

Med et online forbrugslån behøver du ikke at skulle igennem banken først. Du undgår møder med din bankrådgiver, og du undergår at blive konfronteret omkring din privatøkonomi. Når du ansøger om et forbrugslån er det nemlig ikke relevant, hvad pengene skal bruges på.

Inden du skynder dig ind på nettet for at udfylde den første og bedste ansøgning til et forbrugslån, har vi her samlet 7 gode råd, som er gode at tage højde for først.

1. Vær sikker på, at du har brug for pengene

Man kan meget hurtigt og meget let blive fristet til at tage et lån, uden at man egentlig har synderligt meget brug for pengene. Når du ansøger om at låne, er det derfor vigtigt at du overvejer en ekstra gang, om det er værd at gøre. Det er nemlig ikke gratis at få pengene ind på kontoen, og du kommer til at skulle betale dem tilbage med renter på.

2. Tjek renter og gebyrer forskellige steder

Fordi at det er så let at ansøge om lånet, og fordi at man ikke skal fremvise dokumentation på, hvad pengene skal bruges til, er alt hvad banken har som sikkerhed din underskrift. Fordi du ikke skal stille nogen former for sikkerhed, er renten ofte meget højere end på lån du kan forhandle dig frem til gennem banken.

Sørg derfor altid for at tjekke renter og gebyrer inden du ansøger. Der er også kæmpestor forskel på, hvad det f.eks. koster at låne 75.000 kr. ét sted i forhold til et andet, og det kan altid betalte sig at sammenligne udgifter fra de forskellige udbydere.

3. Lån kun det beløb, du skal bruge

Hos de fleste online udbydere tager det ikke mere end et par minutter at ansøge. Man taster selv ind, hvor mange penge, man har brug for, og det er her, det ofte kan gå galt. Fordi det er så let lige at bede om 10.000 kr. eller 20.000 kr. mere, end man reelt skal bruge, så frister det alt for ofte at få lidt ekstra penge ind på kontoen.

Jo mere du låner, jo mere skal du også betale tilbage, og det er altid en yderst vigtig faktor at have med sig i baghovedet.

4. Forhør dig hos banken

Selvom en af fordelene ved at tage forbrugslån netop er, at man kan undgå at skulle igennem sin bank, så kan det faktisk godt anbefales at forehøre sig hos dem også. Når du har fundet ud af, hvor mange penge du skal bruge, og hvilken online udbyder, der kan give den laveste rente, bør du skrive eller ringe til din bank, og høre om de kan matche dette tilbud.

Du skal huske på, at din bank tjener penge på at låne dig penge, og de vil derfor altid på den ene eller anden måde være interesseret i at låne dig penge. Det kan i mange situationer vise sig, at banken er villig til at finansiere din rejse, fest eller andet til en noget lavere rente.

5. Har du råd til den månedlige betaling?

Nogle gange kan man lade sig rive så meget med, at man glemmer at se realiteterne i øjnene. Du bliver nødt til at finde ud af, hvad det vil koste dig i månedlige udgifter at låne det ønskede beløb først. Herefter skal du nøje overveje, om det er det værd. Hvis lånet betyder, at du får en udgift på f.eks. 3.000 kr hver måned de næste tre år, kan det have fatale konsekvenser for din økonomi, og tre år er rigtig lang tid at sidde alt for stramt i det i. 

6. Hvor lang tid vil du bruge på at tilbagebetale pengene?

Når du ansøger om at optage et lån, skal du selv udfylde over hvor lang tid du ønsker at tilbagebetale pengene. Du kan ofte vælge mellem 1 år og op til omkring 6 år, og jo længere tid du vælger at afdrage over, jo billigere bliver det for dig om måneden.

Men du skal nøje overveje, hvor mange år det er fedt at have en udgift, fordi du lige nu og her har brug for f.eks. en stor drømmerejse. Det er ikke sikkert, du synes det var det hele værd om 4 år, hvis du stadig skal betale et par tusinde kroner tilbage om måneden pga. denne rejse.

7. Husk at du har fortrydelsesret

Hvis begejstringen over hvor let det kan være at låne alligevel løber af med dig, så husk at du altid har 14 dages fortrydelsesret. Efter aftalen er indgået, og pengene er kommet ind på din konto, har du altså stadig 14 dage til at gennemtænke, om det er den rigtige beslutning.

Finder du ud af, at det ikke er renterne og gebyrerne værd, så har du mulighed for at trække dig ud af aftalen. Dette kræver selvfølgelig, at du tilbagebetaler det fulde beløb.