Vi sammenligner os ofte med vores norske nabober, for der er generelt mange paralleller og ligheder imellem Danmark og Norge. Det er derfor interessant at sætte kredit -og lånemarkedet over for hinanden.

Vi har gennemgået forhold og lånemuligheder i de to lande, hvilket har givet en række interessante konklusioner og forskelle. Få et nærmere indblik her.

Forbrugslån i Norge vs. Danmark

Forskellen i lånebeløb og løbetid

En af de mest iøjnefaldende forskelle er på lånebeløbet, hvor du mange steder i Danmark kan søge mellem 10.000 – 500.000 kr. i 24-180 måneder, mens lånegrænsen i Norge primært er 5.000 – 600.000 kroner med en løbetid på 12-180 måneder.

Det er med andre ord muligt, at søge flere penge i det norske og du kan tilmed søge de mindre pengebeløb, hvis du er til det. Tidligere har det også været standard med 5.00 som det “mindste” lånebeløb, men efter det nyligt indførte ÅOP-loft 1. juli 2020, har mange banker og aktører valgt at hæve både lånegrænsen og løbetiden til henholdsvis 10.000 og 24 måneder.

Hvis du vurderede de to markeder, var de mest ens for et par år siden, men de nye regler i Danmark har været med til at ændre på dette. For dig som forbruger, er det til det positive, da det betyder lavere renter og billigere finansielle løsninger.

Forskellen i renteniveau

Der er ligeledes renteforskelle at spotte imellem de to lande, hvor online bankerne i Danmark kan tilbyde renter ned til 2,95% i skrivende stund. I Norge kan online bankerne blot tilbyde dig renter ned til 5,11% ifølge Beste Forbrukslån.

Det kan derfor indikere at det er marginalt billigere at låne penge i Danmark, selvom det altid vil være den individuelle kreditvurdering der afgører, hvilken rente du får tilbudt. Det er derfor ikke muligt entydigt at konkludere.

Kreditkort i Norge vs. Danmark

Kreditkortmarkedet i Norge er mere udbredt og populært, sammenlignet med Danmark, hvilket formegentlig er årsagen til at flere firmaer primært fokuserer på at promovere deres låneprodukter. Bank Norwegian, Santander Consumer, Ikano Bank tilbyder muligheden for kreditkort, men der er også flere større online banker, der udelukkende satser på deres låneprodukter.

Som det fremgår hos sammenligningstjenesten Kredittkort Online, er der i Norge en bredere vifte af muligheder, ligesom de enkelte firmaer gør mere for at promovere deres kreditkort, til deres norske kunder. Her kan du søge kreditkort op til 200.000 kr. og typisk med forskellige fordele og rabatter inkluderet.

Alt i alt er der en del ligheder, men også væsentlige forskelle der adskiller de to lande. Der er dog ingen tvivl om at begge online lånemarkeder er blevet et stærkt supplement til de traditionelle pengeinstitutter, med muligheden for at opnå en fair rente.