De fleste danskere har nemt ved at vælge lånebeløbet, når der skal ansøges om et lån. For det er ret åbenlyst, om man enten mangler 5.000, 10.000 eller 20.000 kroner på kontoen. Det vil afhænge af hvad du skal finansiere.

Men det er noget helt andet at skulle vælge løbetiden, for den bør hverken være for lang eller for kort. Bliver den for lang, kan det medføre dit unødigt mange renteomkostninger samlet set. Bliver den for kort, kan det presse din privatøkonomi alt for hårdt. Få vores bedste råd til at finde balancen.

Den gyldne balance

Som vi var inde på i introduktionen, skal der findes den gyldne balance, der passer til din økonomiske situation. Det er nemlig vidt forskelligt hvor meget du har mulighed for at afdrage hver måned. Der findes altså ikke nogen generel formel for, hvad der er det rigtige.

MEN der findes et afgørende forhold, der bør definere hvilken løbetid du skal vælge. Forholdet hedder rådighedsbeløbet og siger en god del om din økonomi. For jo større rådighedsbeløb du har, desto mere kan du i princippet afdrage.

Få klarhed over dit rådighedsbeløb

Ét er vores anbefaling om at du skal være omhyggelig med at finde den gyldne mellemvej. Noget andet er at du skal have skabt klarhed over dit rådighedsbeløb.

Det kan du gøre ved at opstille et budget, eller ved at benytte online udregnere til formålet. Det bestemmer du selv, men du er nødt til at vide om du fx. har 500 eller 1.500 kroner mellem hænderne hver måned. Ellers har du ingen chance for at vælge en “korrekt” løbetid.

Eksempel – Rådighedsbeløb = 1500 kr.

Lad os antage du finder frem til et rådighedsbeløb på 1.500 kr. pr. måned. Det er de penge du må bruge til sjov (eller afbetaling på lån). Men vi ved alle, at der nemt kan opstå uforudsete udgifter eller behov for en biograf- eller bytur. Du bør derfor ikke presse den.

Der bør altid være mindst 4-500 kroner tilbage til det løse, så du ikke kommer til at sidde for presset i det. Faktisk bør du lave en fast udgiftspost i budgettet der hedder “Andet” som tager højde for dette.

Vores overordnede anbefaling i dette eksempel, vil nok være at vælge en løbetid, der giver en md. ydelse på 800-1000 kroner på lånet.

På ansøgningssiderne kan du justere løbetiden, så den rammer den md. ydelse du foretrækker. Det skal dog understreges at vores anbefalinger er overordnede og generelle. Det vil kræve et nærmere kendskab til DIN situation, for at kunne give en præcis vurdering af hvad du bør vælge. Men nu har du et godt udgangspunkt at gå ud fra.